Na današnji dan pre 70 godina osnovana je Svetska odbojkaška federacija – Zoran Gajić poslao čestitiku predsedniku Grasi

FIVB – SVETSKA ODBOJKAŠKA FEDERACIJA

 

Danas se obeležava 70 godina od osnivanja Svetske odbojkaške federacije, FIVB, čiji je jedan od osnivača bio i Odbojkaški savez Jugoslavije. U Parizu je 18 – 20. aprila 1947. održan prvi, osnivački Kongres FIVB u čijem radu su učestovovali predstavnici 14 zemalja: Belgije, Brazila, Čehoslovačke, Egipta, Francuske, Mađarske, Italije, Holandije, Poljske, Portugalije, Rumunije, Urugvaja, SAD i Jugoslavije.

 

 

 

 

Za prvog predsednika FIVB izabran je Pol Libo iz Francuske.
FIVB je danas najbrojnija svetska sportska organizacija sa 222 zemlje članice.

 

 

Zoran Gajić, predsednik OSS, poslao je čestitku dr Ariju Grasi da Silvi Filju, predsedniku FIVB, povodom 70. rođendana Svetske odbojkaške federacije.

Dragi gospodine Grasa, dragi predsedniče,

u ime Odbojkaškog saveza Srbije i celokupne odbojkaške zajednice u našoj zemlji, imam veliko zadovoljstvo da Vam čestitam na posebnom jubileju, 70 godina od prvog Kongresa Svetske obojkaške federacije, koji je održan u Parizu, od 18. do 20. aprila, 1947 godine, kada je osnovana ova izvanredna organizacija u prisustvu četrnaest zamalja iz celog sveta. Mi smo veoma ponosni na činjenicu da je naša zemlja, tadašnja Jugoslavija, učestvovala kao jedan od osnivača FIVB i delimo sa Vama radost ovog nezaboravnog dana.
Vizija nekolicine i doprinos mnogih je uzdiglo naš predivni sport, njegovu atraktivnost, sliku i reputaciju. Tokom godina, FIVB je postao velika sportska organizacija, ne samo po broju članica već i prema onome za šta se zalaže na međunarodnoj sportskoj sceni, a to je posvećenost osnovnim vrednostima i sve veći doprinos sportu u njegovoj društveno odgovornoj i vaspitnoj ulozi.
Kroz inovativne programe, nove ideje i inicijative, odbojka konstantno napreduje i postaje sve bolji i popularniji sport u svetu, i poboljšava svoj pozitivan imidž još od prvog dana svog osnivanja.
Mi smo počastvovani i ponosni što smo deo jedne ovakve organizacije i ulažemo ogromne napore da vas pratimo u stvaranju jednog još boljeg okruženja i boljih uslova za razvoj i modernizaciju našeg sporta.

Srdačno Vaš,
Zoran Gajić,
predsednik Odbojkaškog saveza Srbije