Речник одбојке


Аа

акција (радња, делатност, делање, дејство) ж организовани вид извођења неке активности у оквиру институционализованог система, која је усмерена ка постизању неког заједничког циља. Преведено на језик спорта, акција је организована делатност тима (екипе) у циљу остваривања погодних услова за постизање поена (акције у одбрани и акције у нападу). Најважнији услов за то је мотивација и лични допринос појединаца социјалне заједнице, односно екипе.

[деф. проф. др Горан Нешић]

алма ж разликујемо три врсте напада зависно од брзине дигнуте лопте. Први темпо је најбржи, а слиједе га други, нешто спорији, којим се напада углавном са крајева мреже или из друге линије, и трећи темпо који је синоним за високе лопте. ,,Алма” је врста напада која припада првом темпу у коме нападач скаче на смеч прије неголи дизач лопту дигне. Сврха дизања ,,алме”, као и било ког првог темпа, јесте реализација напада који се тешко блокира због брзине извођења. Ништа мање важно није и када се ,,алма” закаже, а дизач се определи за напад са другог темпа (нпр. иза главе или са "пајпа"), јер се у том случају задржава противнички средњи блокер који је, ако прати ,,алму”, сад већ померен из центра. За разлику од ,,пенала” који се изводи близу дизача, ,,алма” се изводи на даљини од око 3 м од дизача по ширини мреже. То је специфичност која средњем блокеру који се брани, због дужине пута, отежава формирање двојног блока са крајњим блокером насупрот нападача другог темпа (нпр. иза главе). Најбољи пример екипе која пуно користи ,,алму” као врсту напада је Олимпијски победник из 2008. године репрезентација САД. Назив за ову врсту напада различит је у разним земљама. У Италији га називају "сетте" (седам), а Американци га означавају као 31. У Шпанији се такође зове као код нас - ,,алма”.

[деф. Игор Колаковић]

антена ж савитљива шипка дуга 1,80 м и пречника 10 мм, направљена од фибергласа или сличног материјала. Антена је учвршћена за спољну ивицу сваке бочне траке. Антене су постављене на супротним странама мреже. Горњих 80 цм сваке антене се простире изнад мреже и означене су тракама различитих боја, најбоље црвеним и белим. Антене се сматрају делом мреже и бочно ограничавају простор за прелаз лопте. У случају да лопта током акције додирне антену, губи се поен.

[деф. ФИВБ - Правила игре]

антиципација ж према општој дефиницији антиципација је настала од латинске речи "антиципаре", што значи унапред узети, предвидети. Одбојкашка дефиниција за антиципацију је способност играча да предвиди, тј. одреди смер кретања лопте, довољно пре него што је лопта прешла мрежу (у тренутку ударца противника), како би имао довољно времена да се припреми за одигравање те лопте. Најбољи пример за илустрацију значења појма антиципација је посматрање два играча. Један стиже лопте с лакоћом и има се утисак да све лопте долазе тачно к њему, а други се пренапреже од трчања, али су му поједине лопте недостижне. То најбоље одређује играча који поседује антиципацију и оног који је није развио или барем не у довољној мери. Зашто је антиципација толико важна? Одговор је сасвим јасан.

Нема доброг играча који нема добру антиципацију, а ево и разлога за то:
- одбојкашка лопта може достићи брзину близу 180км/х,
- контакт лопте и одређеног дела тела, који одиграва лопту је веома кратак: око 1/180 секунде,
- код удараца с ротацијом (смеч и смеч сервис) лопта се окрене и до 50 пута у секунди,
- реакција човека је најмање 0,18 секунди,
- да би се лопта одиграла потребно је испољити правилну технику.

Што играч има више времена за припрему, тим може извест квалитетније одигравање (у техничком и тактичком смислу).

Основне компоненте које чине добру антиципацију су:
- опажање – гледање,
- алертност – максимална спремност у сваком тренутку,
- искуство,
- интелектуалне способности.

[деф. проф. др Горан Нешић]

антидопинг м скуп мера које се предузимају ради контроле играча на коришћење недозвољених средстава. Антидопинг контроле може вршити ФИВБ у току такмичења, тј. након утакмица, затим WАДА (Светска антидопинг агенција), као и локалне, националне антидопинг агенције.

ас м директан поен из сервиса, невезано за то да ли је противнички играч на пријему дотакао лопту или не.

Vid-as

ас контра ж ситуација када након лошег пријема (или одличног сервиса) лопта пређе на страну терена екипе која је извела сервис. Зависно од брзине и висине лопте која прелази мрежу из пријема сервиса, "ас контра" може да се реализује: нападом, као првим контактом играча на мрежи екипе која је сервирала; или да се после додавања контре и дизања овај део игре заврши нападом. Ас контра је један од делова фазе игре коју називамо фазом контранапада.

Vid-askontra

[деф. Игор Колаковић]

аут (енг. ван, изван, напољу) м један вид неуспешне акције која резултује поеном за противничку екипу. Лопта је ''у ауту'' када:
- део лопте који додирује под је потпуно изван граничних линија;
- додирне предмет изван терена, плафон или особу која није у игри;
- додирне антену, канапе и сајле који држе мрежу, стубове или саму мрежу изван бочних трака;
- прелази вертикалну раван мреже, било делимично било потпуно изван простора за прелаз, осим у случају када лопта која је прешла раван мреже ка противничкој слободној зони, потпуно или делимично, кроз спољни простор, а играч не додирне противничко поље или када лопта која је враћена, поново прелази раван мреже потпуно или делимично кроз спољни простор на истој страни терена.
-у целости прође кроз простор испод мреже.

[деф. ФИВБ - Званична правила игре]

Бб

блок м елеменат игре у одбрани, када играч (или више њих) тима који се брани скаче "на мрежи" и пружа руке увис стварајући препреку за лопту коју упућује нападач. Блок, као одбрамбени задатак екипе, стоји на граници своје поставе и олакшава осталим играчима да буду успешни у одбрамбеним задацима или одбрани од напада, било првог темпа, корекције или разних других комбинација. Блок је један је од најзначајних видова одбране. Само је играчима предње зоне дозвољено да изведу акцију блокирања. Сматра се да је блок, односно акција блокирања, изведен када блокер додирне лопту. Приликом блокирања, играчи могу поставити своје шаке и руке преко мреже, под условом да то не омета противникову игру. Није дозвољено додирнути лопту преко мреже све док противник не изведе ударац у нападу. Додир блока се не рачуна као одигравање екипе. Зато, после додира блока екипа има право на још три одигравања да би вратила лопту. Прво одигравање после блока може да изведе било који играч, укључујући онога који је додирнуо лопту у блоку. Забрањено је блокирати противнички сервис.

trojni-blok dvojni-blok  blok-nikolic

У зависности од броја играча који блокирају, блок може бити: а) 1 на 1; б) двојни; ц) тројни.

Vid-blok

[деф. ФИВБ - Правила игре, ОСС]

активни блок, неутрализује противнички напад већ на мрежи и осваја директан поен

[деф. Игор Колаковић].

пасивни блок, амортизује, ублажује напад противника, омогућавајући олакшану одбрану поља и задржавајући лопту на својој страни терена уз могућност организације фазе контранапада. В. упасивити

[деф. Игор Колаковић].

пласирана у блок, нападач пласира лопту у блок када је из неког разлога (лошег дизања или његовог положаја) спречен да смечује, или процењује да би то било контрапродуктивно. Позитиван резултат пласиране лопте у блок за екипу која напада је блок аут. јована-пласирана

блок аут, када лопта која се одбије од блока падне изван линија терена, што проузрокује поен за противничку екипу.

Blok-Rasic  napad-stefana  PENAL - POTKE

Цц

Чч

Ћћ

Дд

Дата Воллеy програм за прикупљање статистичких података и анализу учинка екипе и појединаца. Користе га статистичари екипа. Обавезан је као званични програм за вођење статистике на утакмицама под окриљем ЦЕВ-а.

дизач м основни организатор игре од кога екипа највише зависи, јер његова је готово свака друга лопта. Сматра се да организује углавном напад, али он је у исто време и играч одбране, блока и сервер, тако да је најрелевантнија фигура у тиму, поготово у тзв. систему 5-1 (5 играча различитих профила и 1 дизач) који је доминантан у модерној одбојци. Називају га још и техничаром.

[деф. Лазар Гроздановић]

dizanje - maja

дизање с потез одбијања лопте са две руке изнад главе којим се намешта смеч. То је готово увек други контакт са лоптом екипе која напада. Изводи га дизач, односно техничар, мада у одређеним случајевима, када овај није у могућности, може и неки други играч (осим либера када је у "три метра").

доктор м доктор или лекар репрезентације је члан стручног штаба са специфичним задужењима и високим степеном одговорности. Заједно са свим члановима стручног тима он има активну улогу у планирању и извршавању свих активности репрезентације. За квалитетан рад у репрезентацији неопходно је да лекар има специјалистичко образовање, да влада свим вештинама и поседује искуство из области медицине спорта. Улогу лекара у репрезентацији најједноставније можемо сагледати кроз следеће сегменте његових активности :
- рад са спортистима,
- сарадња са члановима стручног тима репрезентације (тренери, физиотерапеути, масери, администратори и др.),
- сарадња са лекарима здравствене комисије Савеза и лекарима консултантима,
- сарадња и чланство у домаћим и међународним асоцијацијама медицине спорта,
- континуирана едукација,
- поштовање етичког кодекса,
- активности на путовањима,
- сарадња са медијима.

[деф. др Љубан Мартиновић]

допинг м коришћење недозвољених средстава (медикамената, напитака и сл.) у циљу побољшавања перформанси на терену.

дрес м званична једнообразна униформа у којој наступају сви играчи једне екипе, осим либера који се мора разликовати од остатка тима, најчешће користећи дрес из друге гарнитуре (који је друге боје). У свакодневном говору, дресом се сматра горњи део униформе, односно мајица. Свака екипа мора имати минимум две гарнитуре дресова, а на већим такмичењима три су обавезне. Наше одбојкашке репрезентације наступају у гарнитурама дресова плаве, беле и црвене боје.

дупли (двоструки) контакт спада у грешке одигравања лоптом и кажњава се поеном за противника. Дешава се када играч или играчица одигра лопту два пута узастопно или лопта узастопно додирне различите делове тела.

Џџ

Ђђ

Ее

екипа (фр. скуп играча или играчица који наступају као целина) ж у ширем смислу, подразумева како играче, тако и чланове стручног штаба. Екипа се може састојати од 12 играча (на неким такмичењима попут Светског првенства и 14, од чега су 2 резерве), једног тренера, једног помоћника тренера, једног физиотерапеута (масера) и једног доктора. За ФИВБ, светска и званична такмичења лекар мора бити претходно акредитован од стране ФИВБ. За ФИВБ и светска такмичења за сениоре, екипа се може састојати од највише четрнаест (14) играча, са највише дванаест (12) регуларних играча. Један од играча, изузев либера, капитен је екипе и мора бити означен у записнику. Само играчи уписани у записник могу ући у терен и играти утакмицу. Када тренер и капитен екипе потпишу записник састав екипе уписан у записник се више не може мењати.

[деф. ФИВБ - Правила игре]

На званичним такмичењима, екипи се додају и статистичар, тимски новинар и тим менаџер.

Фф

Гг

грешка ж 1. сваки поступак у току игре који није у складу или је у супротностима са званичним Правилима игре прописаним од стране Светске одбојкашке федерације (ФИВБ) 2. индивидуални или колективни потез једне екипе који је резултирао губитком поена.

грешка у ротацији учињена је када сервис није изведен у складу са редоследом ротације [деф. ФИВБ - Правила игре].

генерални технички састанак је скуп који се одржава обично дан пред почетак такмичења. На њему учествују сви званичници (делегати, судије, представници организатора), као и тренери, доктори и тим менаџери свих екипа учесница. На састанку се потврђује валидност свих играча који су пријављени за утакмице и дају се опште информације око процедура везаних за функционисање екипа на такмичењу.

Хх

Ии

играч м особа која се бави неким спортом, активно учествује у званичним спортским надметањима или утакмицама и члан је неке екипе.

играч задње и предње линије, ова подела је условљена тренутном ротацијом на терену. Они играчи који се налазе унутар 3 метра од мреже представљају играче предње линије, док су они изван ње играчи задње линије. Ако је нападач у ротацији играч задње линије, он приликом смеча мора да се одрази изван зоне коју омеђује линија од 3 метра, при чему не сме ни да је нагази. Ако је дизач у ротацији играч задње линије, он не сме да блокира противнички напад, али сме да се креће унутар зоне од 3 метра.

искључење с једна од санкција коју одређује први судија показивањем црвеног и жутог картона заједно, према својој процени и у зависности од озбиљности прекршаја. Члан екипе који је санкционисан искључењем не може играти до краја сета и мора остати да седи у казненом простору. Искључени тренер губи право да интервенише у сету и мора седети у казненом простору. Разликујемо искључење као блажу казну од одстрањења које означава губитак права на учествовање у утакмици до краја. Види картон.

[деф. ФИВБ - Званична правила игре]

Јј

Кк

капитен м капитен екипе и тренер су одговорни за понашање и дисциплину чланова своје екипе. Либеро играчи не могу бити капитени екипе. За време утакмице, капитен екипе је капитен у игри док је на терену. Када капитен екипе није на терену, тренер или капитен екипе мора одредити другог играча на терену, али не либера, који ће преузети улогу капитена у игри. Капитен у игри обавља ту улогу док не изађе са терена заменом играча или док се не врати капитен екипе или док се не заврши сет. Када је лопта ван игре, само је капитену у игри дозвољено да се обрати судијама, и то: да би замолио за објашњење о примени или тумачењу Правила игре као и да би пренео захтеве или питања својих саиграча, у одсуству тренера да тражи тајм-ауте и замене играча, или да би замолио за:

а) одобрење за потпуну или делимичну замену опреме, б) проверу позиција екипа, ц) проверу пода, мреже, лопти итд.

примедба капитена, ако се капитен у игри не слаже са објашњењем првог судије, он може одлучити да уложи протест против одлуке судије и то чини подизањем руке и приласком главном судији, али у том случају одмах мора обавестити првог судију да задржава право да на крају утакмице, у Записник, упише званичан протест.

потпис капитена, на крају утакмице капитен екипе захваљује судијама и потписује Записник ради потврде резултата утакмице; ако је на време обавестио првог судију, може да потврди и упише у Записник званичан протест у вези са тумачењем или применом Правила игре од стране судије.

[деф. ФИВБ - Званична правила игре]

контранапад м напад који изводи екипа која је сервирала.

кореја ж специфичан облик напада у женској одбојци, који није заступљен у мушкој највише из разлога што се код мушких екипа на корекцији налазе играчи који из прве и друге линије нападају веома јако. Код жена то није случај због саме физичке конституције која је много слабија неголи код мушкараца. Због тога се јавила потреба за једном карактеристичном врстом напада из Зоне 2, у ситуацији кад је коректор у другој линији. У том случају, средњи блокер напада из Зоне 2 на специфичан начин јер се одраз ради са једном ногом. У врхунским женским тимовима је то доведено до савршенства и у многим селекцијама представља основни напад када екипа има добар пријем сервиса. Кореја је врло тешка за блокирање јер нападач не скаче и не доскаче на исто место, већ са тим одскоком једном ногом у ваздуху мења позицију. Ефекат ове акције је додатно појачан изузетном брзином јер представља темпо напад. Једна од најбољих играчица на свету која посебно добро изводи ову врсту напада је Симона Ђоли, седњи блокер италијанске репрезентације. У нашој одбојци било је неколико играчица познатих по томе, пре свих Бранка Секулић, Мира Голубовић, и наравно Весна Читаковић, чијим је повлачењем наша екипа готово изгубила ту врсту напада.

[деф. Зоран Терзић]

коректор м у систему игре 5-1, који се данас најчешће среће у мушкој одбојци, играч који се налази у пару по дијагонали (на супротним странама) са дизачем, нашом одбојкашком терминологијом зове се коректор. Корен његовог назива је вероватно у улози коју има. Осим што учествује у нападу из идеалних ситуација, његов допринос је највреднији када извршава корекцију нападом ,,тешких лопти” дигнутих из лошијих пријема и тешких одбрамбених ситуација. У проценту реализације таквих лопти, којих на утакмици има пуно, често је кључ крајњег исхода меча и зато је улога коректора изузетно важна.

У другим земљама назив за играче на овој позицији је другацији. Италијани га зову "оппосто" (супротан), у енглеској терминологији је "оппосите хиттер" (супротан нападач), а у неким земљама га зову и "дијагонала".

У принципу, овај играч не учествује у пријему сервиса већ у тој фази игре учествује у нападу из прве и друге линије (када је дизач у првој линији), што му је и примаран задатак.

Обично то ради са краја, са десне стране терена гледајући ка мрежи, из "Зоне 1" (друга линија) и "Зоне 2" (прва линија), осим када се дизач налази у "Зони 1" у фази пријема сервиса, па коректор напада са супротне стране из "Зоне 4" (прва линија), тј. са леве стране терена.

У фази одбране се налази такође са десне стране терена, у блоку у "Зони 2" и у одбрани поља у "Зони 1".

Коректор је најмоћнији нападач тима, па зато и добија убедљиво највећи број лопти у нападу. Прави је атлета па су у складу са тим његова конституција и психо-физичке и моторичке могућност како би могао да издржи читав меч са уједначеним ритмом и интезитетом. Ми имамо срећу да је у нашој репрезентацији играло и још увек игра неколико сјајних коректора: Иван Миљковић, вероватно најбољи на свијету у своје време, и веома перспективни Александар Атанасијевић и Саша Старовић. Сви ови коректори, осим наведених карактеристика, поседују и висок квалитет у осталим елементима (сервис, блок, одбрану), а пре свега луцидност, креативност и карактер, што их чини посебнијим и бољим од осталих.

[деф. Игор Колаковић]

кување с једна врста финте у нападу, када техничар (дизач) одлучи да ван правила три одигравања убрза акцију и већ другим контактом нападне противнички терен и освоји поен. Техничар пласира лопту у небрањени део противничког поља, уместо да је проследи свом нападачу на смеч. Добар техничар изводи овај потез неочекивано, предузимајући све радње као да ће нормално да дигне лопту свом саиграчу, а затим је у последњем тренутку, једном руком, упути у противничко поље. Због тога се кување врло тешко брани. Ипак, играчи у одбрани понекад успевају "упијачем" да "изваде" овакве лопте, поготово ако је техничар неискусан. Овај потез посебно ефектно изводи наш прослављени репрезентативац Никола Грбић.

kuvanje

Лл

либеро м (ит. либеро - слободан) играч који слободно може да се креће по свим зонама терена. Главна функција ове позиције у тиму је одбрана у пољу и пријем сервиса. Дакле, либеро је одбрамбени играч који може слободно да се креће у пољу, а од осталих саиграча се разликује по боји дреса. Либеро излази из игре када сервира играч којег он мења у другој зони. Та измена се не рачуна у ограничени број замена које сваки тим има у оквиру једног сета. Једини услов је да се играч којег либеро мења мора вратити у игру када овај излази. Либеро се у тим ситуацијама обично мења са неким од блокера. Либеро не може да сервира, блокира нити напада лопту изнад мреже, а не може ни дизати изнад главе унутар три метра од мреже, јер у том случају нападач не сме нападати лопту изнад горње сајле. Либеро, због свега наведеног, не сме имати поен у току утакмице.

линија ж означава терен. Све линије су широке 5 цм. Морају бити светле боје, различите од боје подлоге и свих осталих линија. Углавном су беле.

• граничне линије, две бочне и две основне линије означавају терен. Обе бочне и обе основне линије су уцртане унутар димензија терена.

• средња линија, оса средње линије дели терен на два једнака поља, димензија 9 x 9 м. Средња линија, свом својом ширином, рачуна се као саставни део и једног и другог поља. Ова линија се простире испод мреже од једне до друге бочне линије.

• линија напада, у оба поља линија напада, чија је задња ивица уцртана 3 м од осе средње линије, означава предњу зону.

• линија за тренере, испрекидана линија која се продужава од линије напада до основне линије поља, паралелна бочној линији и од ње удаљена 1,75 метара. Састављена је од линија дужине 15 цм уцртаних на удаљености 20 цм једна од друге да би ограничиле простор за деловање тренера .

линијаш м в. судија -> линијски судија.

лопта ж предмет, основно средство за игру. Лопта је округла, направљена од меке природне или синтетичке коже, са ''душицом'' од гуме или сличног материјала. Боја може бити једнообразно светла или комбинација боја. Синтетичка кожа и комбинација боја лопти које се користе у међународним званичним такмичењима мора бити у складу са ФИВБ стандардима. Обим лопте износи 65-67 цм а тежина 260-280 г. Унутрашњи притисак износи од 0,30 до 0,325 кг/цм2 (4,26 - 4,61 пси) (294,3 - 318,82 мбар или хПа.

[деф. ФИВБ - Правила игре]

Љљ

Мм

• маx м темпо лопта за крајњег смечера која се користи при идеалном пријему сервиса да би се нападачу омогућио лакши напад и да би се противнику отежало формирање одбране. Никола Грбић је познат по томе да изузетно квалитетно игра "маx" на крајеве, односно на позиције 2 и 4.

[деф. Жељко Булатовић]

• маска ж в. заклон.

• мрежа ж постављена вертикално изнад средње линије, њен врх се налази на висини од 2,43 м за мушкарце и 2,24 м за жене. Њена висина се мери на средини терена. Висина мреже (изнад бочних линија) мора бити потпуно једнака и не сме прелазити прописану висину за више од 2 цм. Мрежа је 1м широка и 9,50 до 10 м дуга (по 25 до 50 цм са сваке стране бочних трака), направљена од црних квадратних поља странице 10 цм. На њеном врху се налази хоризонтална трака, ширине 7 цм, направљена од двоструко пресавијеног белог платна, пришивеног целом дужином мреже. На сваком крају траке су рупе, кроз које пролази канап, који везује траку за стубове и држи горњи део мреже затегнутим. Кроз траку је провучена савитљива жица (сајла) која везује мрежу за стубове и затеже њен горњи део. На дну мреже је још једна хоризонтална трака, ширине 5 цм, слична оној на врху мреже кроз коју је провучен канап. Тај канап везује мрежу за стубове и затеже њен доњи део.

[деф. ФИВБ - Правила игре]

Нн

Њњ

Оо

одбрана ж један од најважнијих сегмената игре. Одбрана почиње од сервиса, јер је сервис у корелацији са блоком, а блок је први фронт одбране од противничког напада. Уколико екипа има добру одбрану у предности је над својим ривалом и, генерално, свака екипа са добром одбраном је препознатљива и успешнија од противника без обзира на противничке нападе. Екипа са добром одбраном увек је у предности код одлучивања о крајњем победнику, а најквалитетније екипе се препознају по изврсној одбрани.

[деф. Лазар Гроздановић]

Пп

пајп м припада нападу другог темпа. Назив ,,пајп”, који се најчешће користи у свету, а код нас се одомаћио, потиче од енглеске речи "пипе" што у преводу значи лула, цев. Ову врсту напада изводи играч друге линије, углавном из Зоне 6. Играч приликом овог напада мора да скочи иза линије 3м пре него што направи контакт са лоптом, али може да доскочи унутар три метра. У данашњој одбојци високог нивоа ова врста напада се пуно користи као комбинација иза првог темпа ("пенала", "алме").

пајп м припада нападу другог темпа. Назив ,,пајп”, који се најчешће користи у свету, а код нас се одомаћио, потиче од енглеске речи "пипе" што у преводу значи лула, цев. Ову врсту напада изводи играч друге линије, углавном из Зоне 6. Играч приликом овог напада мора да скочи иза линије 3м пре него што направи контакт са лоптом, али може да доскочи унутар три метра. У данашњој одбојци високог нивоа ова врста напада се пуно користи као комбинација иза првог темпа ("пенала", "алме").

[деф. Игор Колаковић]

пенал м ударац у нападу, а под ударцима у нападу се сматрају све акције којима се лопта упућује ка противнику, осим сервиса и блока. Пенал или први темпо је најбржи, најефикаснији и најатрактивнији облик упућивања лопте у поље противника, а тиме и постизања поена. Припада оној класификацији смечирања, где је лопта дигнута изнад нивоа мреже и хвата се у скоку у највишој могућој тачки, што већом брзином и што стрмије упућује у противничко поље.

PENAL - POTKE PENAL - LISINAC

Назив је преузет из фудбала или рукомета, али треба знати да нема нимало сличности са поменутим спортским гранама. Критеријум за класификацију ове врсте напада је брзина дизања лопте за напад. У овој подели помињемо 3 врсте напада и то:

  • смечирање споро дигнуте лопте (време лета лопте је од 1,5 до 2 сец),
  • смечирање средње брзо дигнуте лопте (време лета лопте је од 1,1 до 1,4 сец), и
  • смечирање брзо дигнуте лопте (време лета лопте је од 0,6 до 1,0 сец).
Последња врста напада у овој подели је оно што у пракси зовемо пенал или први темпо.
[def. prof. dr Goran Nešić]
Vid-penal  

видео и дијаграм акције пенал

подлога подлога за терен која се користи на такмичењима у организацији ФИВБ је Тарафлеx (произвођач Герфлор). На утакмицама нашег шампионата ова подлога није обавезна.

поен м екипа осваја поен ако успешно упућена лопта додирне противничко поље, када противничка екипа учини грешку, или када противничка екипа добије казну.
- поен количник, број по којем се на неким такмичењима одређује пласман екипа на табели у случају истог односа победа и пораза. Израчунава се на тај начин што се број освојених поена подели са бројем изгубљених поена. Пример: ако "Екипа 1" има 333 освојена поена, а 300 изгубљених, онда је њен поен количник 333:300=1.110. Ако "Екипа 2" има 323 освојена поена, а 290 изгубљених, онда је њен поен количник 323:290=1.113. Дакле, иако је разлика добијених и изгубљених поена 33 у оба случаја, примећује се да је количник "Екипе 2" за нијансу већи, тако да ће она у коначном пласману бити боље рангирана.

постава ж скуп играча једног тима који имају право наступа на терену. Свака екипа увек мора имати 6 играча у игри. - почетна постава указује на редослед ротирања играча на терену. Тај редослед се мора поштовати током целог сета. Пре почетка сваког сета, тренер мора на листићу за поставу пријавити почетну поставу своје екипе. Листић, уредно попуњен и потписан, предаје другом судији или записничару. Играчи који нису у почетној постави за сет су замене за тај сет (осим либера). Пошто се листић са поставом преда другом судији или записничару, никаква промена у постави не може бити одобрена без правилне замене.

поваљка ж када играч искораком у леву или десну страну и падом на бутину и кук спасава отежану лопту у одбрани. Као и код упијача, главни циљ је спасавање лопте.

[деф. Саша Јоксимовић]

прелиминарни технички састанак састанак који супервизор такмичења одржава са представницима свих екипа учесница понаособ (тим менаџером, доктором и првим тренером) како би се уверио да су сви формулари, потребна документа, као и гарнитуре дресова у складу са правилима такмичења, чиме екипа и играчи стичу право учествовања на утакмици, турниру или првенству.

пријем (сервиса) м елеменат игре. Ако бисмо правили градацију по важности, у модерној одбојци сигурно да би елеменат пријема сервиса био у првом плану. Сервис најчешће примају 3 играча, у зависности од система, поставе и могућности екипе, али у савременој одбојци пријем обавезно обављају 2 универзална играча и либеро. Од њиховог успешног пријема зависи и успешност комплетне прве поставе, а шире и целе екипе. Уколико је пријем успешан, даје се могућност организатору игре (дизачу) да може врло успешно и креативно да организује напад. Са добрим пријемом он има неограничене могућности да напада са 3 или 4 играча, што је велики квалитет у игри и њеном осавремењивању. Када је у нашој мушкој репрезентацији постојао тзв. “бермудски троугао” (Никола Грбић као дизач, а на пријему Вања Грбић и Горан Вујевић), и поред присутних Миљковића, Герића, Танасковића, Жарета Петровића и других, игра је суштински зависила од ова три играча. Тада смо били једна од најуспешнијих екипа света јер смо пријем "скинули" са списка проблема, што мучи многе екипе у савременој одбојци. Ми смо, у то време, игру заснивали на пријему и није чудо што смо због тога били једна од најуспешнијих репрезентација свет.

[деф. Лазар Гроздановић]

• идеалан пријем, у којем су парабола и брзина лопте из пријема прилагођени јако малом радијусу кретања техничара.

 Vid-idealan

[деф. Саша Јоксимовић]

- расејан пријем (негативан), из којег нема првог темпа, али је могуће организовати напад.
Vid-negativan
[деф. Саша Јоксимовић]  

Рр

репрезентација ж екипа састављена од најбољих играча једне државе, региона или града са циљем да учествује на такмичењима у којима ће се надметати са тимовима истог ранга, представљајући своју нацију или територију на најбољи могући начин.

резултат м коначан или парцијални исход меча, утакмице или сета.

ротација ж када екипа која је примала сервис освоји поен и стекне право да сервира, њени играчи се ротирају за једну позицију у смеру казаљке на сату: играч са позиције 2 се ротира на позицију 1 да сервира, играч са позиције 1 ротира се на позицију 6, итд. Редослед ротације је одређен местом са којег сет почиње техничар (дизач) екипе (нпр. ако техничар почиње сет из зоне 2, онда се каже да екипа почиње сет из позиције 2). Види слику (стандардних шест зона и додатне три које се користе у статистичким анализама) >>

zone - ротациона грешка, учињена је када сервис није изведен у складу са редоследом ротације. • рус м један од елеманата напада. То је комбинација која служи за што успешније изигравање противничког блока. Познати руски тренер Вјачеслав Платонов (1939-2005) је идејни творац ове комбинације, која у то време (седамдесетих година прошлог века) није била карактеристична за руску екипу. С обзиром на квалитет поменутог тренера, све до данашњих дана у неким изузетним приликама употребљава се ова акција, која се састоји у томе да техничар дизањем између пенала и алме превари противнички блок који не очекује смечера који долази из "четворке", и оставља му небрањени напад. [деф. Лазар Гроздановић]

Сс

селекција ж репрезентација.

селекција ж репрезентација.

селектор м први тренер.

• сервис м елеменат игре којим почиње свака утакмица, сет и надигравање за поен. Дакле, овим елементом почиње сама игра. Циљ сервиса је да се освоји директан поен или да се отежа противнички напад након пријема сервиса. Сервис је једини момент одбојкашке игре где је играчу дозвољено да поседује лопту и где може слободно да бира тренутак почетка акције, наравно, у року од 8 секунди од тернутка када му судија звиждуком да знак за сервирање. Поменуте околности говоре о лакоћи савладавања сервирања, али оно захтева доста рада, квалитета и искуства како бисмо могли контролисати технику и тактику овог елемента. Ово је нарочито важно у ситуацијама када је играч под притиском током меча јер је у том тренутку сва пажња околине усмерена управо на њега.

[деф. Игор Колаковић]

- скок (смеч) сервис, као што му и име говори, изводи се из скока и због силине и брзине ударца (сличан смечу) има најкраће време лета лопте након њега. Због тога је пријем овог сервиса отежан и даје највећу могућност да се освоји директан поен. Наравно, овакав сервис носи и дозу ризика од грешке (сервери су спремни да преузму ризик захваљујући самопоуздању које су стекли током успешног и дуготрајног тренинга таквог сервиса), а оне су саставни део одбојкашког надигравања и немогуће их је елиминисати, али се увек тежи њиховом смањивању. Преузимање ризика на сервису постао је важан принцип у данашњој одбојци, поготово против јаких тимова који су доминантни у првом нападу.

[деф. Игор Колаковић]

- флот сервис,, за разлику од скок сервиса, иако се изводи из скока, има мало или нимало спина (ротације). Лопта без спина је прилично нестабилна, зато овако сервирана лопта док лети кроз ваздух пропада, лети у прекидима и таласима, крећући се с једне на другу страну, горе и доле. Овакав непредвидљив лет лопте је јако тежак за пријем сервиса. Мањи ризик приликом сервирања, као и велика ефикасност због прецизности извођења у тактичким опредељењима, учинило га је веома популарним сервисом у данашњој одбојци. Име за овај тип сервирања је настало од енглеске речи "флоат" што значи "пловак".

[деф. Игор Колаковић]

- први сервис, почетни ударац на утакмици. - сервис грешка, неуспешан сервис који резултира поеном за противничку екипу.

сет м резултатска целина у оквиру одбојкашке утакмице. У сету (осим у одлучујућем, 5. сету - тај брејку) побеђује екипа која прва освоји 25 поена са предношћу од најмање два поена. У случају нерешеног резултата (24-24), игра се наставља док једна од екипа не оствари два поена предности (26-24, 27-25, итд.). Победник утакмице је екипа која прва освоји три сета. У случају изједначеног резултата 2:2 у сетовима, одлучујући (пети) сет се игра до 15 поена (опет уз минимум два поена предности на крају за једну од екипа).

- сет количник, број по којем се на неким такмичењима одређује пласман екипа на табели у случају истог односа победа и пораза. Израчунава се на тај начин што се број освојених сетова подели са бројем изгубљених сетова. Пример: ако "Екипа 1" има 14 освојених сетова, а 12 изгубљених, онда је њен поен количник 14:12=1.166. Ако "Екипа 2" има 18 освојених сетова, а 16 изгубљених, онда је њен поен количник 18:16=1.125. Дакле, иако је разлика добијених и изгубљених сетова 2 у оба случаја, примећује се да је количник "Екипе 1" за нијансу већи, тако да ће она у коначном пласману бити боље рангирана.

систем м начин организације прве поставе на терену. Данас је прихваћен систем 5-1 (5 играча разних профила и дизач), а раније су играни и системи 4-2 и 3-3. Чак и данас неке репрезентације, као што је женска кубанска, понекад играју 4-2 (са 2 дизача). Што се тиче система 3-3 он је давно превазиђен. Различити системи игре се постављају у зависности од квалитета играча са којима екипа располаже. На пример, Кубанке имају у исто време 2 изврсна организатора и 2 нападача, тако да су у могућности да манипулишу и са системом 4-2. Систем 4-2, иначе, јесте и "најприроднији" систем због саме ротације играча у њему. У последње време је прихваћен систем 5-1, првенствено из разлога мањег броја грешака, јер један техничар може да направи грешку, али два дизача по логици ипак могу да погреше више пута.

[деф. Лазар Гроздановић]

статистичар (скаут) м члан стручног штаба задужен за прикупљање релевантних података за анализу противника и припрему утакмице. У посао статистичара спада снимање утакмица, прикупљање података и њихова анализа, као и приказивање резултата истраживања у форми писаног извештаја и видео презентације.

[деф. Саша Јоксимовић]

статистика (скаутинг) ж презентација учинка појединаца и екипа кроз прикупљене податке са једне или више утакмица.

[деф. Саша Јоксимовић]

стратегија м општи план акција чија је сврха остваривање одређених, јасно дефинисаних циљева. У одбојци се она односи на најопштија питања припреме за успешан наступ на такмичењима. Стратегија треба да одговори на питање: Шта радити?

[деф. проф. др Горан Нешић]

стручни штаб састоји се од првог и другог тренера, затим статистичара, доктора, физиотерапеута и кондиционог тренера.

стубови м држе мрежу, постављени су од 0,50 до 1,00 м изван бочних линија.Високи су 2,55 м и најбоље је ако им се висина може подешавати. За сва ФИВБ светска и званична такмичења, стубови који држе мрежу су постављени на удаљености од 1 м изван бочних линија. Стубови су округли и глатки, фиксирани за подлогу без жица. Не смеју имати делове који представљу опасност или сметњу.

судија м особа која води рачуна о регуларности и примени одбојкашких правила на утакмици и пресуђује код спорних ситуација. Судијски колегијум за утакмицу се састоји од следећих службених лица: први судија, други судија, записничар, четворо (двоје) линијских судија. За ФИВБ светска и званична такмичења обавезан је помоћник записничара. Само први и други судија могу корисити пиштаљку за време утакмице.

- судијски знаци, званични знаци које судије користе да би указали на досуђени догађај. Први судија руком мора показати разлог за свој звижудук (врсту досуђене грешке или врсту одобреног прекида). Знак мора бити на тренутак задржан, а ако је показан једном руком, рука одговара страни екипе која је учинила грешку или упутила захтев. Линијске судије морају показати званичним знаком заставицом врсту учињене грешке и за тренутак задржати знак.

- први судија, обавља своје функције седећи или стојећи на судијској платформи која се налази на једном крају мреже. Ниво његовог видног поља мора бити отприлике 50 цм изнад нивоа мреже. Први судија води утакмицу од почетка до краја. Његова су овлашћења изнад овлашћења свих чланова судијског колегијума и чланова екипа. За време утакмице, одлуке првог судије су коначне. Он је овлашћен да поништи одлуке других чланова судијског колегијума ако примети да су погрешне. Први судија може променити члана судијског колегијума који своје функције не обавља ваљано. Такође, први судија контролише рад скупљача лопти, брисача пода и брзих брисача. Први судија има право да одлучи о било ком питању у вези са игром, укључујући и она која нису уређена Правилима игре. Први судија неће дозволити било какву дискусију у вези са својим одлукама. На захтев капитена у игри, први судија ће дати објашњење о примени или тумачењу Правила игре на основу којих је донео одлуку. Ако се капитен у игри не слаже са објашњењем првог судије и одлучи да уложи протест, мора то учинити одмах чиме задржава право да поднесе и упише протест у записник на крају утакмице. Први судија мора дозволити коришћење овог права капитена у игри. Први судија је одговоран да утврди пре и за време утакмице да ли опрема простора за игру и услови у том простору одговарају прописаним.

Пре утакмице, први судија:
- проверава услове у простору за игру, лопте и осталу опрему,
- обавља жреб са капитенима екипа,
- надгледа загревање.

За време утакмице први судија је овлашћен да:
- додељује опомене екипама,
- санкционише недозвољено понашање и одуговлачења игре.

Он одлучује о:
а) грешкама сервера и позиционим грешкама екипе која сервира, укључујући и заклон,
б) грешкама одигравања лоптом,
ц) грешкама изнад мреже и на њеном горњем делу,
д) грешкама ударца у нападу Либера и играча задње линије,
е) завршеном ударцу у нападу лоптом изнад висине мреже коју је Либеро дигао прстима из
сопствене предње зоне или њеног продужетка,
ф) проласку лопте целим обимом кроз доњи простор испод мреже.
г) завршени блок играча задње линије или покушај блока од стране Либера

На крају утакмице, проверава и потписује записник.

- други судија, обавља своје функције стојећи изван терена, у близини стуба, на супротној страни терена од првог судије, према коме је окренут лицем. Други судија је помоћник првог судије, али ма и сопствени делокруг надлежности. Ако први судија постане неспособан да настави свој посао, други судија га може заменити. Други судија може, без звиждука, да сигнализира и оне грешке које нису у његовом делокругу надележности, али на томе не сме да инсистира код првог судије. Други судија контролише рад записничара. Други судија надгледа чланове екипа на клупи за резервне играче и обавештава првог судију о њиховом недозвољеном понашању. Други судија надгледа играче у зони за загревање. Други судија одборава прекиде, контролише њихово трајање и одбија неосноване захтеве. Други судија контролише број тајм-аута и замена играча који је искористила свака екипа и о другом тајм-ауту, петој и шестој замени играча обавештава првог судију и одговарајућег тренера. У случају повреде играча, други судија одобрава изузетну замену или време од три минута за опоравак. Други судија проверава стање пода, углавном у предњој зони. Такође, за време утакмице проверава да ли лопте и даље испуњавају предвиђене критеријуме. Други судија надгледа чланове екипа у казненим зонама и обавештава првог судију о недозвољеном понашању. На почетку сваког сета, код промене поља у одлучујућем сету и кад год је потребно, други судија проверава да ли стварне позиције играча на терену одговарају онима на листићу за почетну поставу.

За време утакмице, други судија одлучује, звиждуком досуђује и показује:
- прелаз у противничко поље и простор испод мреже,
- позиционе грешке екипе која прима сервис,
- недозвољен контакт играча са мрежом на њеном доњем делу или са антеном на својој страни терена,
- завршени блок играча задње линије или покушај блока од стране Либера; или грешка у нападу играча задње линије или Либера
- контакт лопте са спољним предметом,
- контакт лопте са подом када први судија није у позицији да види контакт;
- ако лопта која је упућена у противнчки терен прелази мрежу потпуно или делимично изван простора за прелаз, или ако додирује антену.

На крају утакмице, потписује записник.
- линијски судија, контролише једну или две линије терена и заставицом (димензија 40x40цм) сигнализира да ли је лопта "добра" или у ауту. Ако су присутна само двојица линијских судија, они стоје код углова терена најближим десној руци сваког судије, дијагонално на 1 до 2 м од угла. Сваки од њих контролише две линије, основну и бочну линију на својој страни терена. На ФИВБ светским и званичним такмичењима, обавезно је присуство четворо линијских судија. Они стоје у слободној зони на 1 до 3 м од сваког угла терена, у замишљеном продужетку линија које контролишу. Линијске судије показују:
- лопта ''унутра'' или ''аут'' кад год лопта падне близу њхових линија;
- додир ''аут'' лопти од стране екипе која прима лопту;
- када лопта додирне антену, када сервирана лопта прелази мрежу ван простора за прелаз, итд;
- ако било који играч (изузев сервера) стоји ван свог поља у тренутку сервисног ударца;
- грешку преступа основне линије играча који сервира;
- било који контакт играча са антеном на својој страни терена за време акције одигравања лоптом или за време ометања игре;
- прелазак лопте преко мреже у противничко поље ван простора за прелаз, или додир са антеном на својој страни терена.
На захтев првог судије, линијски судија мора поновити свој знак.

[деф. ФИВБ - Званична правила одбојке]

сун м види упијач.

Шш

Тт

тај-брејк м синоним за пети сет. У тај-брејку побеђује екипа која прва освоји 15 поена, или ако је резултат 14-14, екипа која прва оствари два поена разлике. У петом сету екипе почињу на странама на којима су завршиле четврти сет, а мењају их након што једна од екипа освоји 8 поена. У тај-брејку нема техничког тајм-аута, а свака од екипа има право на један тимски тајм-аут.

тајм-аут м правилан прекид игре када тренер једног тима (или капитен у изузетној ситуацији) зауставља утакмицу у трајању од 30 секунди да би екипи пренео своје тактичке замисли или да би прекинуо добар ритам противничке екипе. За време сваког тајм-аута играчи који су у игри морају отићи у слободну зону, у близини своје клупе за резервне играче. Сваки тренер има право да затражи два тајм-аута у оквиру једног сета. Могуће је позвати два тајм-аута узастопно без потребе за наставком игре.

- технички тајм-аут, за светска такмичења под окриљем ФИВБ-ја, као и на осталим званичним такмичењима, у прва четири сета, два ''техничка тајм-аута'' у трајању од 60 секунди примењују се аутоматски када екипа која води освоји 8. и 16. поен. У одлучујућем (петом) сету, нема ''техничких тајм-аута''; само два тајма-аута у трајању од 30 секунди могу бити затражена од стране сваке екипе.

• тактика (гр. поставим, постројим) ж дефинише се као избор и примена средстава, метода и форми вођења спортске борбе са циљем постизања максималних резултата на такмичењима. Такође се може рећи да је тактика смишљен, рационалан и економичан начин вођења спортске борбе. Тактика треба да дâ одговор на питање: Како то урадити?

[деф. проф. др Горан Нешић]техника (гр. вештина, спретност, координација, умешност) ж одбојкашка техника је обликовано моторичко памћење (Томић, 1999). Дефинише се као рационално и ефикасно извођење кретања, ради решавања моторичких задатака у процесу тренинга и такмичења. Она подразумева степен усвојености одговарајућег система кретања, карактеристичног за одбојку и усмереног ка постизању високих спортских резултата.

[деф. проф. др Горан Нешић]

техничар м види дизач.

темпо (ита. степен брзине којом се врши нека радња) м врста напада зависно од брзине и висине дигнуте лопте.

dijagram-drugi tempo_thumb

- први темпо, најбржи напад. Види под пенал.

- други темпо, нешто спорији напад полу високом лоптом (пајп, дупли пенал, рус, бугарин, деветка, маx, сендвич, супер).

- трећи темпо, синоним за високе лопте (изнуђена корекција, изнуђени пајп, висока из 4, висока из 2).

[прир. Саша Јоксимовић]

тим менаџер (енг. теам манагер) особа задужена за комуникацију између Националног савеза, стручног штаба и играча у репрезентацији, као и координацију боравка екипе у иностранству и однос са званичницима других федерација и селекција. Он је представник своје репрезентације на интернационалним такмичењима и поред контакта са представницима других екипа и Савеза, као и са судијама и спортским радницима, дужност му је да своју земљу представља у најбољем светлу.

[деф. Дарко Ђуричковић, дугогодишњи тим менаџер женске сениорске репрезентације Србије]

тимски новинар (енг. теам јоурналист) на званичним такмичењима ФИВБ и ЦЕВ, „тимски новинар“ је део официјелне делегације националног тима. По препоруци ФИВБ и ЦЕВ, тимски новинар би требало да буде новинар неке пресс агенције или дневног листа (по могућности, спортског). Његова обавеза је да током такмичења буде веза између портпарола Националног савеза и осталих медија у земљи (слање тачних и правовремених информација са такмичења и осталих занимљивости са лица места), као и страних новинара и наших играча и чланова стручног штаба на самом такмичењу.

[деф. Игор Јагличић, главни уредник одбојкашких страна у Спортском журналу и дугогодишњи тимски новинар наших националних селекција]

тренер м личност која својим ауторитетом, базираним на знању, понашању, умешношћу и креативношћу, води одбојкашку екипу. Погрешно је сматрати да се тренерски ауторитет стиче виком и галамом. Тренер је најпотребнији екипи онда када треба да, без обзира на скауте и остале, донесе одлуке у кључним тренуцима (позивајући тајм аут или дозвољеним сугестијама поред тренерске линије). Својим саветима, који могу бити од битног значаја за време утакмице, он води екипу, јер одбојка је игра тренутка и психологије. ФИВБ у својим прописима каже да капитен може да мења тренера, али то је потпуно неприхватљиво, јер капитен екипе је вођа на терену и он се пита док акције трају, али тренер је тај који представља спону између екипе на терену и ван њега.

[деф. Лазар Гроздановић]

Примери: Бернардо Резенде (дугогодишњи тренер бразилске репрезентације), који активно учествује у комплетним и комплексим догађајима на терену и ван њега; Хулијо Веласко и Лаза Гроздановић, који су креативни, предузимљиви и без обзира на скаутинг, у датом тренутку доносе одлучујуће одлуке.
- први тренер, за време утакмице, изван терена, води игру своје екипе. Бира почетне поставе, њихове замене и узима тајм-ауте. У обављању тих послова званично лице за контакт му је други судија.

ПРЕ УТАКМИЦЕ тренер уписује или проверава презимена и бројеве својих играча у записнику, а затим га потписује. ЗА ВРЕМЕ УТАКМИЦЕ, тренер:
- пре сваког сета даје другом судији или записничару уредно попуњене и потписане листиће са почетном поставом;
- седи на клупи најближе записничару али то место може напустити;
- тражи тајм-ауте и замене играча;
- може, као и остали чланови екипе, давати инструкције играчима на терену. Тренер може давати ове инструкције стојећи или ходајући унутар слободне зоне испред клупе своје екипе, од продужетка линије напада до простора за загревање, без ометања и одуговлачења утакмице.

За ФИВБ, светска и званична такмичења, простор у којем тренер обавља своје функције ограничен је линијом ограничења за тренере.

[деф. ФИВБ - Званична правила одбојке]

- помоћни (други) тренер, седи на клупи за играче, али нема право да интервенише за време утакмице. Ако тренер мора да напусти своју екипу из било ког разлога, укључујући санкцију, помоћник тренера може, на захтев капитена у игри и уз одобрење првог судије, преузети функције тренера за време трајања одсуства.

[деф. ФИВБ - Званична правила одбојке]

- кондициони тренер, води рачуна о физичкој спреми екипе.

Уу

упијач м спасавање лопте у одбрани, углавном отежане одбојањем или сакривањем од сопственог блока. Разликујемо класичан упијач и "сун". Код "суна" играч се баца искораком напред, налик уласку у воду, испружене руке, дланом окренутим надоле. Одигравање се врши када длан додирне паркет, а лопта у слободном паду удара о надланицу и остаје у игри. Класични упијач се од "суна" разликује по ранијем одигравању, при паду са искораком унапред.

[деф. Саша Јоксимовић]

упасивити жаргонски израз који се користи за ситуацију када екипа која се брани блоком успе да амортизује, ублажи (упасиви) напад противника, омогућавајући олакшану одбрану поља и задржавајући лопту на својој страни терена, уз могућност организације фазе контранапада. Ова врста блока назива се пасивни блок. Разликујемо и активни блок који неутрализује противнички напад већ на мрежи и којим се осваја директан поен.

[деф. Игор Колаковић]

Вв

висока (лопта) ж користи се код негативног (лошег) пријема и у контранападу после одбране кад дизач није у могућности да диже брзе лопте. Без обзира одакле се диже, битно је да дигнута лопта буде прецизна, јер је одбрана противника тада добро формирана. Због тога је важно да се мирним дизањем омогући нападачу да створи ситуацију за освајање поена.

[деф. Жељко Булатовић]

Зз

заклон м играчи екипе која сервира не смеју спречавати противничке играче, појединачним или групним заклањањем (још се назива и ''маска''), да виде сервера или путању лопте. Играч или група играча екипе која сервира чини заклон ако: маше рукама, скаче или се креће лево-десно за време извођења сервиса, или стоје груписани да би прикрили путању лопте.

записник м званичан документ који се води током утакмице и у који се уписују релевантни подаци, попут поставе, резултата, измена итд.

записничар м особа која припада Судијском колегијуму на утакмици и брине о вођењу Записника, у складу са Правилима игре сарађујући са другим судијом. Записничар обавља своје функције седећи за записничким столом, на супротној страни терена од првог судије и њему окренут лицем. Записничар користи сирену или другу звучну направу да би упозорио на неправилности или даје знакове судијама на основу својих задужења.

Пре утакмице и сета, записничар:
- уписује податке о утакмици и екипама, укључујући презиме и број Либера, а на основу важеће процедуре, и прикупља потписе капитена и тренера;
- уписује почетну поставу обе екипе на основу листића за поставу;

Ако листиће не прими на време, о томе одмах обавештава другог судију.

За време утакмице, записничар:
- уписује освојене поене;
- контролише редослед сервирања обе екипе и сигнализира судијама сваку грешку, одмах после извођења сервиса;
- овлашћен је да одобри и објави захтеве за замене играча користећи сирену, контролишући њихов број, и уписује замене и тајм-ауте, обавештавајући другог судију о томе;
- обавештава судије о захтеву за прекид који није у складу са правилима;
- објављује судијама крај сетова и освајање 8. поена у одлучујућем сету;
- уписује сваку санкцију и неосноване захтеве;
- уписује и све остале догађаје по инструкцији другог судије, нпр. изузетне замене, време за опоравак повређеног играча, продужене прекиде, спољашње ометање итд.
- контролише паузу између сетова

На крају утакмице, записничар:
- уписује коначан резултат;
- у случају протеста, а уз претходну дозволу првог судије, уписује или дозвољава капитену екипе у игри да упише у записник изјаву о ситуацији због које протестује;
- потписује записник, а затим прикупља потписе капитена екипа а затим и судија.

помоћник записничара, обавља своје функције седећи поред записничара за записничким столом. Помоћник записничара уписује замене у којима учествује Либеро и контролише их, окреће бројеве на ручном семафору, контролише електронски семафор, помаже Записничару у административним дужностима и мења га ако овај постане неспособан да обавља свој посао.

На крају утакмице, помоћник записничара потписује лист за контролу Либера и предаје га на проверу и потписује Записник.

Жж

жреб м 1. пре почетка утакмице први судија обавља жреб ради одређивања права на први сервис и страна терена за први сет. Ако се игра одлучујући сет, обавља се нови жреб. Жреб се обавља у присуству капитена обе екипе. Победник жреба бира право сервирања/пријема сервиса или страну терена. Ономе ко у жребању изгуби, остаје избор преосталог 2. Одређивање група, најчешће извлачењем, у којима ће се екипе или репрезентације надметати на неком такмичењу.

АКТУЕЛНА ОБАВЕШТЕЊА

Распоред ТВ преноса одбојкашких утакмица

ДИРЕКТНИ ПРЕНОСИ ОДБОЈКАШКИХ УТАКМИЦА НА РТС, ТВ СПОРТ КЛУБ И ТВ АРЕНА СПОРТОдбојкашки савез Србије,...

13.12.2018. 14:12

Резултати уживо на сајту https://liga.ossrb.org/

СЕНИОРКЕ И СЕНИОРИ – БАНКА ПОШТАНСКА ШТЕДИОНИЦА СУПЕР ЛИГА, ПРВА ЛИГА И ПРВА Б ЛИГА Сви љубит...

02.10.2018. 13:49

Доступна апликација “ОСС Вести” за иОС и Андроид

ОДБОЈКАШКИ САВЕЗ СРБИЈЕ Одбојкашки савез Србије обаавештава све љубитеље одбојке да могу да преузму...

26.02.2018. 11:38