Serbian flagcirilicalatinica

FIVB

SP svake 2 godine od 2025, kontinentalni šampionati parnim godinama, bez kvalfikacija za OI 2028.

FIVB – ADMINISTRATIVNI BORD

Svetska odbojkaška federacija, FIVB, donela je niz iznenađujućih odluka na sastanku Administrativnog Borda u Punta Kani, u Dominikanskoj Republici.

 

Administrativni Bord FIVB je, na sastanku kojim je predsedavao dr Ari da Silva Grasa Filjo, predsednik FIVB, a prisustvovao je Aleksandar Boričić, drugi potpredsednik FIVB, predsednik CEV i počasni predsednik OSS, doneo odluku da se naredno Svetsko prvenstvo u seniorskoj konkurenciji odigra 2025. uz učešće 32 reprezentacije. Odlučeno je da se ubuduće Svetska prvenstva igraju svake neparne godine (2027, 2029...), dok će se Kontinentalni šampionati igrati svake parne godine (2026, 2028...). To znači da će se naredno Evropsko prvenstvo odigrati posle tri godine – 2026.

 

ab

 

Administativni Bord FIVB je promenio i sistem kvalifikovanja za Olimpijske igre 2028, koje će se odigrati u Los Anđelesu, u SAD i to tako da neće biti kvalifikacionih turnira.

Plasman na OI 2028. u obe konkurencije direktno će izboriti SAD, domaćini turnira. Direktno učešće će obezbediti pobednici Kontinentalnih šamionata 2026. (prvak Evrope, Azije, Afrike, Severne i Srednje Amerike i Južne Amerike), 3 reprezentacije sa SP 2027. i to najuspešnije koje se do tog trenutka nisu kvalifikovale, kao i 3 najbolje plasirane reprezentacije sa FIVB rang liste koje se do tog trenutka nisu kvalifikovale. U informacije se naglašava je potrebno odobrenje MOK, kao i da postoji mogućnost da se na OI plasiraju 4 selekcije sa SP i 2 sa FIVB rang liste, što će naknadno biti precizirano.

 

ab3

 

Na jubilarnom XX SP 2025. u konkurenciji odbojkašica i na XXI SP 2025. u konkurenciji odbojkaša igraće po 32 reprezentacije podeljene u 8 grupa sa po 4 selekcije. Posle 3 odigrana meča, plasman u osminu finala izboriće po 2 selekcije iz svake grupe, a zatim će se igrati četvrtfinalni mečevi, polufinale, meč za treće mesto i finale.

Svetski prvak će za 17 dana takmičenja odigrati 7 utakmica.

 

ab2

 

ab1

 

Administrativni Bord FIVB je odobrio i novi sistem kvalifikovanja za SP, s tim što se ubuduće neće igrati kvalifikacioni turniri.

Plasman na SP 2025. izboriće domaćin ili domaćini prvenstva, aktuelni svetski prvak, 3 reprezentacije sa Kontinentalnih šampionata 2023. (prve 3 selekcije sa EP 2023.), kao i 15 selekcija (ili manje, u zavisnosti od broja organizatora SP) sa FIVB rang liste po završetku sezone reprezentativnih takmičenja u godini pre Svetskog prvenstva, dakle po završetku sezone 2024.

Administrativni Bord FIVB je formirao radnu grupu, čiji je zadatak da predloži datume odigravanja takmičenja u periodu od 2025. do 2028. U radnoj grupi FIVB su Aleksandar Boričić, drugi potpredsednik FIVB, predsednik CEV i počasni predsednik OSS, Madelin Mepelink, član AB FIVB i predsednik Sportske komisije, i Fabio Azevedo, član AB FIVB i generalni direktor Svetske odbojkaške federacije.

 

fivb1

  • jun 23, 2023
  • 1252
Објављено у FIVB
Оцените овај чланак
(2 Гласова)

Posvećeni smo razvoju odbojkaškog sporta na teritoriji Republike Srbije, ali Odbojkaški savez Srbije je i društveno odgovorna organizacija čiji uticaj i opseg aktivnosti podrazumeva mnogo širi prostor javnog delovanja.

Postanite i vi deo velike odbojkaške porodice!

Učestvujte u našim izazovima na društvenim mrežama:

#volleyballerskillchallenge

#mojodbojkaskiuzor

#ovojenasaigra

  Generalni sponzor
  BPSLOGOsq1
   
  Sponzor reprezentacije
  LogoGantEn1
   
  Zvanična oprema
  PEAK logosq3
   
  Zvanično vozilo
  skodasq1
   
  Zvanična pumpa
  NIS
   
  Zvanični betting partner
  Mozzart logo
   
  Zvanična voda
  VodaVrnjci
   
  Zvanični partner
  Roaming
   
   Medijski partner
  RTSlogo

Članovi smo:

fivb logo  CEV Logo novi  BVA logo1

 

GetItOnGooglePlay

TikTok

Pretraga