>> GENERALNI SPONZOR

BPS gensp

In memoriam – Natalija Luković

                                                                     IN MEMORIAM

 

 

                                                                NATALIJA LUKOVIĆ

                                                         (16. 01. 1926. – 24. 06. 2010.)

 

U Beogradu je juče u 85. godini preminula Natalija Luković, proslavljena odbojkšica, kapiten reprezentacije Jugoslavije, koja je osvojila prvu medalju na šampionatima Evrope u istoriji odbojke u našoj zemlji.

Natalija Luković je 14 godina igrala za reprezentaciju Jugoslavije, a 10 godina je bila kapiten nacionalnog tima.

 

Natalija Lukovic, kapiten Jugoslavije na EP 1951. u Parizu

 

Natalija Luković je na šampionatima Evrope igrala dva puta i odigrala 14 utakmica. Na EP 1951. godine u Parizu, bila je kapiten ekipe koja je osvojila prvu odbojkašku medalju za Jugoslaviju, bronzanu. Igrala je i na prvenstvu Evrope 1958. u Pragu, kada je Jugoslavija bila sedma.

 

Aleksandra Cudina i Natalija Lukovic, kapiteni SSSR i Jugoslavije na EP 1958.

 

Francuski L’Ekip je u izboru za najbolju odbojkašicu Sveta, Natašu Luković, u vreme dok je igrala za Jugoslaviju, svrstao na drugo mesto.

 

Natalija Lukovic, kapiten Partizana

 

Nataša Luković je igračku karijeru počela 1949. u OK Beograd, a nastavila kao osnivač i igrač OK Partizan. Sa Partizanom je, kao kapiten, osvojila sedam titula prvaka države i dve titule pobednika Kupa.

Nataša Luković je prva odbojkašica koja je kao profesionalac igrala u inostranstvu, u Monpeljeu iz Francuske. Za doprinos unapređenju odbojke, odlikovana je ordenom Ministarstva sporta Francuske.

Nataša Luković je dobitnik brojnih sportskih priznanja, među kojima i „Zlatne plakete OSS“ i „Zlatne plakete Udurženja državnih reprezentativaca Srbije“.

Sahrana Natalije Luković obaviće se sutra (subota, 26. jun) u 13,30 časova na Topčiderskom groblju u Beogradu.