Zoran Terzić

 

ZORAN-TERZIC

Zoran Terzić je rođen 9. jula 1966. u Beogradu.

Studirao je na Fakultetu za fizičku kulturu u Beogradu, gde je i diplomirao 1998. Igrao je za Crvenu zvezdu od 1979. do 1986. i prošao je sve kategorije u tom klubu. Ipak, morao je da prekine sa aktivnim igranjem odbojke da bi završio fakultet.

Početak njegove trenerske karijere vezan je za Dragu Tomića, bivšeg jugoslovenskog selektora, koji je sa seniorima osvojio bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu 1979. u Parizu. Nakon saradnje sa Tomićem, Zoran Terzić je bio pomoćnik i Goranu Nešiću u OK IMT iz Beograda. Konačno, 1996. godine počeo je da radi u svom klubu, Crvenoj zvezdi, kao trener juniora. Sa ovom ekipom je osvojio sve moguće trofeje, od gradskih takmičenja do nacionalnog prvenstva.

Kao igrač, bio je član ekipe koja je 1985. godine osvojila čuveni beogradski "Majski turnir", a 1998. je isti uspeh ponovio i kao trener.

Interesantno je da nikada nije želeo da radi s devojkama, ali je prihvatio zahtev Aleksandra Boričića da privremeno preuzme seniorke Crvene zvezde. Ovo "privremeno" rešenje na klupi Zvezde je trajalo sve do sezone 2005/2006. kada je popularni "Terza" nastavio trenersku karijeru u inostranstvu.

Na klupi Crvene zvezde zamenio je Darka Zakoča i uspešno prekinuo šampionsku seriju Jedinstva iz Užica koje je u to vreme bilo neprikosnoveno u našoj ženskoj odbojci.

Kao selektor ženske seniorske reprezentacije debitovao je 2002. godine. Odmah je uspeo da kvalifikuje našu selekciju za Evropsko prvenstvo 2003, nakon dvanaest godina odsustva sa evropske scene.

Zoran Terzić je srpsku žensku odbojkašku reprezentaciju načinio jednom od najboljih na svetu. U proteklih desetak godina pod njegovim vođstvom su osvojene medalje na svim najznačajnijim svetskim i evropskim takmičenjima.

Pročitano 9458 puta
Više iz ove kategorije Milan Đuričić »