Serbian flagcirilicalatinica

In memoriam

IN MEMORIAM – MR SRĐAN ILIĆ

IN MEMORIAM

 MR SRĐAN ILIĆ

(12. 8. 1934 – 9. 11. 2022.)

Magistar Srđan Ilić, nekadašnji odbojkaš, odbojkaški trener, profesor i dobitnik nacionalnog sportskog priznanja, preminuo je posle kraće bolesti u 89. godini.

 

silic
Srđan Ilić je rođen u Sremskim Karlovcima, gde je 1949. Počeo da igra odbojku u OK “Stražilovo”. Pored odbojke, bavio se i gimnastikom, fudbalom i rukometom. Za Vojvodinu iz Novog Sada je igrao 1955.

Završio je Srednju Fiskulturnu školu u Novom Sadu, a zatim Višu pedagočku školu i Fakultet fizičke kulture i magisterijum.

U Zavodu za fizičku kulturu Vojvodine je radio 12 godina do 1991. i napisao jedan naučni rad, 2 mongorafije, 19 priručnika za odbojku, 74 priloga i stručnih časopisa i scenario za film “Fizička i tehnička priprema odbojkaša”.

U Centru za Fizičko vaspitanje studenata je radio kao Viši predavač, a u isto vreme je predavao na Višoj trenerskoj školi pri Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje u Beogradu.  

Srđan Ilić je trenirao odbojkašice Partizana iz Sremskih Karlovaca od 1955. do 1979. godine, a zatim i od 1999. do 2003.

Tokom 1958. bio je trener odbojkaša Jedinstva iz Stare Pazove.

Srđan Ilić je bio trener i predsednik Stručne komisije OK Vojvodina iz Novog Sada od 1979. do 1997. godine.

Bio je jedan od osnivača OK “NS Volej Tim” iz Novog Sada 2006.

Srđan Ilić je četiri godine bio prvi trener ženske juniorske reprezentacije Jugoslavije i godinu dana trener muške seniorske reprezentacije Libije.

Srđan Ilić je posle 55 godina trenerskog staža završio sportsku karijeru 2010.

 

 

Kao trener muške reprezentacije Jugoslavije u sedećoj odbojci od 1987. do 1990. osvojio je 3. mesto i bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu 1990, drugo mesto i srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu 1987. i četvrto mesto na Paraolimpijskim igrama 1988.

Srđan Ilić je dobitnik nacionalnog sportskog priznanja za osvojenu bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu 1990. u sedećoj odbojci.

Srđan Ilić je dobitnik brojnih nagrada i priznanja, među kojima su Orden rada sa srebrnim vencem, nagrada Jovan Mikić Spartak, plaketa zaslužnog pedagoga SOFK Vojvodine, Oktobarska nagrada Novog Sada i Nagrada Sremskih Kalovaca, Plaketa Odbojkaškog saveza Vojvodine, Plaketa grada Sremskih Karlovaca i Zlatna plaketa Odbojkaškog saveza Srbije.

Srđan Ilić će biti sahranjen u petak, 11. novembra u 13.00 časova na Čeratskom groblju u Sremskim Karlovcima.

  • novembar 10, 2022
  • 803
Објављено у In memoriam
Оцените овај чланак
(1 Глас)

Posvećeni smo razvoju odbojkaškog sporta na teritoriji Republike Srbije, ali Odbojkaški savez Srbije je i društveno odgovorna organizacija čiji uticaj i opseg aktivnosti podrazumeva mnogo širi prostor javnog delovanja.

Postanite i vi deo velike odbojkaške porodice!

Učestvujte u našim izazovima na društvenim mrežama:

#volleyballerskillchallenge

#mojodbojkaskiuzor

#ovojenasaigra

  Generalni sponzor
  BPSLOGOsq1
   
  Sponzor reprezentacije
  LogoGantEn1
   
  Zvanična oprema
  PEAK logosq3
   
  Zvanično vozilo
  skodasq1
   
  Zvanična pumpa
  NIS
   
  Zvanični betting partner
  Mozzart logo
   
  Zvanična voda
  VodaVrnjci
   
  Zvanični partner
  Roaming
   
   Medijski partner
  RTSlogo

Članovi smo:

fivb logo  CEV Logo novi  BVA logo1

 

GetItOnGooglePlay

TikTok

Pretraga