Serbian flagcirilicalatinica

In memoriam

SEĆANJE: Prim. dr Žarko Nikolić (1923 – 2020.)

Otišao je u legendu jedan od pionira odbojke u Beogradu – prim. dr Žarko Nikolić.

Još nismo preboleli odlazak Baneta Milosavljevića, Ivana Popovića, Bogoljuba Stojmirovića, Branka Lužanina, Ljubomira Ilića, Branka Draganića, Stevana Pališaškog, Ratka Zlatičanina, Vladimira Mladenovića, Slaviše Manojlovića, a eto ode nam (ovoga puta od korone) naš neponovljivi Žare.

znikolic1

Sportom je počeo da se bavi pred drugi svetski rat. Profesor fiskulture u VI muškoj gimnaziji (nezaboravni profesor Nušić) odgajao je buduće atletičare, a medju njima je bio i Žare. "Uspeo" je da dva puta slomi istu ruku i za vreme okupacije nosio je svih tri – četiri godine zavijenu ruku. Posle rata obreo se među kalemegdanskim zidinama i zaigrao odbojku u Crvenoj zvezdi, sa kojom je osvojio i nekoliko titula državnog prvaka. Svoje odbojkaško umeće poklonio je i devojkama i mladićima, kao trener podmlatka i povremeno prvog tima. Istovremeno bio je jedan od naših najboljih odbojkaških sudija, koji je u prvi plan stavljao fer – plej. Na njegove odluke nisu se žalili ni oni koji su kao favoriti gubili utakmice. Bio je aktivan i kao funkcioner u odbojkaškoj organizaciji u kojoj se njegova reč svakako poštovala. Gajio je i sjajne odnose sa protivničkim taborom – Partizanom, gde je 1950. godine bio trener prve ženske ekipe. U crno – belom taboru našao je i svoju životnu saputnicu Mirjanu Mimu Ristić, inače sjajnu odbojkašicu i državnu reprezentativku. Iz tog braka rodio im se i sin Janko (Điđa), medicinski stručnjak svetskog glasa. Bio je jedan od osnivača sportskog društva Medicinar, a docnije je radio na spajanju Medicinara sa Crvenom zvezdom. Odigrao je i nekoliko utakmica za reprezentacije Beograda i Srbije, a pozvan i u reprezentaciju Jugoslavije. Ali morao je da ode na odsluženje vojnog roka. Bio je i trener muške i ženske studentske reprezentacije za Studentske igre u Ljubljani 1950. godine. Međutim, vrhunske rezultate ostvario je na polju medicine. Nema sportiste u Beogradu i šire, koji nije prošao kroz "ruke" najboljeg ortopeda Ortopedske bolnice na Banjici, šefa odeljenja za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Bio je profesor Više medicinske škole u Beogradu. Godine 1982. preuzima vodjenje  rehabilitacionog tima Centra za rehabilitaciju ratnih invalida u Etiopiji. Kao saradnik istraživač proveo je trinaest godina u ortopedskom odeljenju bolnice u Njujorku izučavajući postoperativni kvalitet života ortopedskih pacijenata obolelih od kancera. Objavio je preko devedeset stručnih radova  i autor je pet knjiga iz oblasti medicine rada, profesionalne orijentacije i sportske reumatoligije.

Opraštajući se od našeg Žareta ovim redovima želimo da ne padne veo zaborava na njegove sportske i vrhunske domete na polju medicine i ortopedije.

Petar Stanišić

znikolic2

OK Crvena zvezde, šampion Jugoslavije 1951:

Žarko Nikolić, Vitomir Krivokapić, Bogoljub Stojmirović, Ivan Njamcul, Jovan Mandarić, Branislav Milosavljević (gornji red), Zoran Veljković, Branko Stefanović i Rajko Ružić (donji red).

  • maj 12, 2021
  • 2201
Објављено у In memoriam
Оцените овај чланак
(1 Глас)

Posvećeni smo razvoju odbojkaškog sporta na teritoriji Republike Srbije, ali Odbojkaški savez Srbije je i društveno odgovorna organizacija čiji uticaj i opseg aktivnosti podrazumeva mnogo širi prostor javnog delovanja.

Postanite i vi deo velike odbojkaške porodice!

Učestvujte u našim izazovima na društvenim mrežama:

#volleyballerskillchallenge

#mojodbojkaskiuzor

#ovojenasaigra

  Generalni sponzor
  BPSLOGOsq1
   
  Sponzor reprezentacije
  LogoGantEn1
   
  Zvanična oprema
  PEAK logosq3
   
  Zvanično vozilo
  skodasq1
   
  Zvanična pumpa
  NIS
   
  Zvanični betting partner
  Mozzart logo
   
  Zvanična voda
  VodaVrnjci
   
  Zvanični partner
  Roaming
   
   Medijski partner
  RTSlogo

Članovi smo:

fivb logo  CEV Logo novi  BVA logo1

 

GetItOnGooglePlay

TikTok

Pretraga