Serbian flagcirilicalatinica

In memoriam

SEĆANJE: Prim. dr Žarko Nikolić (1923 – 2020.)

Otišao je u legendu jedan od pionira odbojke u Beogradu – prim. dr Žarko Nikolić.

Još nismo preboleli odlazak Baneta Milosavljevića, Ivana Popovića, Bogoljuba Stojmirovića, Branka Lužanina, Ljubomira Ilića, Branka Draganića, Stevana Pališaškog, Ratka Zlatičanina, Vladimira Mladenovića, Slaviše Manojlovića, a eto ode nam (ovoga puta od korone) naš neponovljivi Žare.

znikolic1

Sportom je počeo da se bavi pred drugi svetski rat. Profesor fiskulture u VI muškoj gimnaziji (nezaboravni profesor Nušić) odgajao je buduće atletičare, a medju njima je bio i Žare. "Uspeo" je da dva puta slomi istu ruku i za vreme okupacije nosio je svih tri – četiri godine zavijenu ruku. Posle rata obreo se među kalemegdanskim zidinama i zaigrao odbojku u Crvenoj zvezdi, sa kojom je osvojio i nekoliko titula državnog prvaka. Svoje odbojkaško umeće poklonio je i devojkama i mladićima, kao trener podmlatka i povremeno prvog tima. Istovremeno bio je jedan od naših najboljih odbojkaških sudija, koji je u prvi plan stavljao fer – plej. Na njegove odluke nisu se žalili ni oni koji su kao favoriti gubili utakmice. Bio je aktivan i kao funkcioner u odbojkaškoj organizaciji u kojoj se njegova reč svakako poštovala. Gajio je i sjajne odnose sa protivničkim taborom – Partizanom, gde je 1950. godine bio trener prve ženske ekipe. U crno – belom taboru našao je i svoju životnu saputnicu Mirjanu Mimu Ristić, inače sjajnu odbojkašicu i državnu reprezentativku. Iz tog braka rodio im se i sin Janko (Điđa), medicinski stručnjak svetskog glasa. Bio je jedan od osnivača sportskog društva Medicinar, a docnije je radio na spajanju Medicinara sa Crvenom zvezdom. Odigrao je i nekoliko utakmica za reprezentacije Beograda i Srbije, a pozvan i u reprezentaciju Jugoslavije. Ali morao je da ode na odsluženje vojnog roka. Bio je i trener muške i ženske studentske reprezentacije za Studentske igre u Ljubljani 1950. godine. Međutim, vrhunske rezultate ostvario je na polju medicine. Nema sportiste u Beogradu i šire, koji nije prošao kroz "ruke" najboljeg ortopeda Ortopedske bolnice na Banjici, šefa odeljenja za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Bio je profesor Više medicinske škole u Beogradu. Godine 1982. preuzima vodjenje  rehabilitacionog tima Centra za rehabilitaciju ratnih invalida u Etiopiji. Kao saradnik istraživač proveo je trinaest godina u ortopedskom odeljenju bolnice u Njujorku izučavajući postoperativni kvalitet života ortopedskih pacijenata obolelih od kancera. Objavio je preko devedeset stručnih radova  i autor je pet knjiga iz oblasti medicine rada, profesionalne orijentacije i sportske reumatoligije.

Opraštajući se od našeg Žareta ovim redovima želimo da ne padne veo zaborava na njegove sportske i vrhunske domete na polju medicine i ortopedije.

Petar Stanišić

znikolic2

OK Crvena zvezde, šampion Jugoslavije 1951:

Žarko Nikolić, Vitomir Krivokapić, Bogoljub Stojmirović, Ivan Njamcul, Jovan Mandarić, Branislav Milosavljević (gornji red), Zoran Veljković, Branko Stefanović i Rajko Ružić (donji red).

  • maj 12, 2021
  • 1983
Објављено у In memoriam
Оцените овај чланак
(1 Глас)

Posvećeni smo razvoju odbojkaškog sporta na teritoriji Republike Srbije, ali Odbojkaški savez Srbije je i društveno odgovorna organizacija čiji uticaj i opseg aktivnosti podrazumeva mnogo širi prostor javnog delovanja.

Postanite i vi deo velike odbojkaške porodice!

Učestvujte u našim izazovima na društvenim mrežama:

#volleyballerskillchallenge

#mojodbojkaskiuzor

#ovojenasaigra

  Generalni sponzor
  BPSLOGOsq1
   
  Sponzor reprezentacije
  LogoGantEn1
   
  Zvanična oprema
  PEAK logosq3
   
  Zvanično vozilo
  skodasq1
   
  Zvanična pumpa
  NIS
   
  Zvanični betting partner
  Mozzart logo
   
  Zvanična voda
  VodaVrnjci
   
   Medijski partner
  RTSlogo

Članovi smo:

fivb logo  CEV Logo novi  BVA logo1

 

GetItOnGooglePlay

TikTok

Pretraga